27 Mayıs 2019 Pazartesi

2018-2019 ÖĞRETİM YILI HUKUK FELSEFESİ TARİHİ DERSİ DÖNEM SONU SINAVI ÖZET CEVAP ANAHTARI


AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2018-2019 ÖĞRETİM YILI
HUKUK FELSEFESİ TARİHİ DERSİ DÖNEM SONU SINAVI ÖZET CEVAP ANAHTARI 24.5.19
SINAV YÖNERGESİ:
Sınav süresi 60 dakikadır. İstediğiniz iki soruya yanıt veriniz. Dijital kaynaklar hariç her tür basılı ve yazılı kaynağı kullanmak serbesttir. Ek kâğıt verilmez. Tükenmez kalem kulanınız. Kitap ve makalelerden yaptığınız doğrudan alıntıların altını çiziniz. Uzun alıntılar ve ilgisiz açıklamalar puan kırılmasına neden olur. İmla, kompozisyon ve yazının okunaklılığı değerlendirilerek kâğıdın geneli üzerinden puan ekleme veya azaltma yapılabilir. Sınav yönergesini ve soruları anlamak sınava dâhildir. Sınav sonunda soru kâğıtlarını alabilirsiniz. Başarılar dilerim. Furkan Kararmaz

SORULAR
1. Ortaçağ’da İslam ve Hıristiyan dünyaları açısından bir felsefi kültür birliğinden bahsetmek mümkün müdür? Açıklayınız. (60 puan)
Yanıt olumlu da olumsuz da olabilir. Böyle bir kültür birliğinden söz edebilmek için bu dönemde Müslüman ve Hıristiyan filozoflarca ortaya konulan felsefi çalışmalarda kaynaklar (20p.), meseleler(20p.) ve tezler(20p.) bakımından ortaklıkların bulunduğunun ortaya konulması gerekir. Buna koşut olacak şekilde bu hususlarda önemli ayrılıkların ortaya konulması ile de olumsuz bir yanıt temellendirilmelidir.
Örneğin Augustinus, Farabi, İbni Sina, İbni Rüşd, Aquinolu Tomasso gibi düşünürlerin Antik Yunan felsefesini ortak kaynak olarak kullanmaları ortaya konup burada bir silsile bulunduğu iddia edilebilir ve bu temel üzerinden diğer unsurlardaki benzerlikler açıklanabilir. Öte yandan İncil ve Kuran’ın normatif yoğunluk farkları üzerinde durulabilir. Yine Gazali ve kelamcıların görüşlerine atıf yaparak olumsuz bir yanıt temellendirilip bunlar üzerinden ilerlenebilir.
Yanıtın ayrıntılı olması beklenmemektedir.

2. Euthyphron ikilemi çerçevesinde Kelam ve Felasife geleneklerini karşılaştırınız. (60 Puan)
Euthyphron ikileminin belirtilip kısaca açıklanması (20 p.)
Kelamcıların dogmatik tutumu (20p.)
Felasife’nin Platon'un idea yaklaşımını sürdürmesi (20p.)

3. Hypatia ve Farabi’nin mensubu olduğu felsefe okulu hangisidir? Bu okulun temel felsefi yönelimi ve hedefi nedir? Farabi bu yönelim dâhilinde ne gibi gayretler ortaya koymuştur? (60 Puan)
Yeniplatonculuk. (10 p.)Yeniplatonculuğun yönelimi ve hedefi olarak Platon ve Aristoteles’in görüşlerinin uyumlu olduğunu ortaya koyma ve bu görüşleri birleştirme girişimleri (10p.). Farabi’nin İdeal Devlet’te (El Medinetü'l Fazıla) Aristoteles metafiziği(20p.) ve Platon’un Devlet eserindeki görüşlerini(20p.) alıntılaması ve bunları uyumlulaştırma ve İslam toplumlarına uyarlama girişimi.

İKRAMİYE SORU
Aşağıdaki beyitler kime aittir? Beyitleri kısaca yorumlayınız. (20 Puan)
İşitin ey ulular ahir zaman olısar[1]
Sağ Müslüman seyrektir ol da güman olısar
Dânişmend okur tutmaz derviş yolun gözetmez
Bu halk öğüt işitmez sağır hemen olısar
Gitti beyler mürveti binmişler birer atı
Yediği yoksul eti içtiği kan olısar
Ya’ni er koptu erden elin çekmez murdardan
Deccal kopısar yerden onlar uyan olısar
Birbirine yan yana ettiğim kalır sana
Yarın mahşer gününde cümle ayan olısar
Ey […] imdi senin aşk ile geçsin günün
Sevdiğin kişi senin canına can olısar
Beyitler Yunus Emre’ye aittir. (10p.)
Yorumlar makul olma(10p.)  ölçütü dışında sınava tabi değildir.


[1] Olısar: Olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder