17 Aralık 2024 Salı

2023-2024 Hukuk Felsefesi Tarihi Final Cevap Anahtarı

 

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
HUKUK FELSEFESİ TARİHİ DÖNEM SONU SINAVI CEVAP ANAHTARI 13.06.24

Yönerge: Sınav süresi 45 dakikadır. Kaynak kullanılmaz. Yazım kurallarına uyum, anlatım becerisi ve yazının okunaklılığı değerlendirilerek kâğıdın geneli üzerinden puan ekleme veya azaltma yapılabilir. Başarılar dilerim. Furkan Kararmaz

1.      8-10. yüzyıllar arasında İslam toplumlarında görülen felsefi ve teknik başarıların sürdürülebilir olmamasının nedenleri nelerdir? Özetleyiniz. (40 Puan)

-        Dar kafalılık, korku ve dayatmacılık,

-        Sonraki halifelerin Mutezile okulunu desteklememesi,

-        Saray eşrafının içerde sefahate dışarda sofuluğa yönelmesi,

-        Felsefe ve din arasındaki uzlaşmanın sağlanamaması,

-        Felsefenin yabancı bir öğe olarak görülmesi,

-        Kuvvetlenen kelamcılığın Gazali gibi yetkin temsilciler ortaya çıkarması,

-        Kütüphanelerin tahrip edilmesi,

-        Yeni kurulan medreselerde akli ilimlerdense nakli ilimlere ağırlık verilmesi,

-        İslam milletleri arasındaki dil farklılıkları

-        Matbaanın çok geç kullanılmaya başlanması.

(beşer puan)

2.      Farabi ve Platon’un siyaset felsefelerini İbn Rüşd nasıl eleştirmiştir? Kısaca ifade ediniz. (40 puan)

Platon ve onu takip eden Farabi soyut, doğalcı ve olgulardan ziyade kuramsal mükemmelliği hedefleyen siyaset felsefeleri üretmişlerdir. Bu durum kendini Farabi’nin El-Medinet’ül Fazıla eserinin içeriğinde ve kurgusunda gösterir. Farabi burada varlığın ilk nedeni olarak Tanrı’dan başlar ve oradan aşağılara ine ine insan toplumlarına gelir ve insan toplumlarını da bu metafizik görüşe uygun olacak şekilde kurgular.

İbn Rüşd bu felsefi tutumu aşırı soyut (20) bulmaktadır. Ona göre siyaset, tabiat ve ilahiyat ayrı yöntem ve ilkelerle ele alınmalıdır. İbn Rüşd, siyaset alanında doğalcı ya da ilahi argümanlardansa olgulara ve insan iradesine önem verilmesi (20)gerektiğini savunmuştur. Bu bakımdan Platon’dansa Aristoteles’e daha yakın bir yerde durur.

3.      Aquinolu Tommaso’nun hukuk tanımı nasıldır? Bu tanım laik bir tanım mıdır? (40 puan)

Hukuk tanımı: «hukuk, insan eylemlerinin,  insan  mutluluğunu  gerçekleştirmek amacıyla bir halk ya da halkın temsilcisi tarafından ilan edilen kurallar aracılığıyla akla uygun bir şekilde düzenlenmesidir.»(20)

Bu tanın ilk bakışta tümüyle laik bir hukuk tanımı olarak görülmektedir. Ancak Tommaso, Aristoteles’i takip ederek mutluluğu “insanın, erdemine uygun davranışından kaynaklanan ruh durumu” olarak tanımlar ve ona göre insan erdemleri yiğitlik, ölçülülük ve bilgelik gibi ana erdemlerin yanı sıra alçakgönüllülükle Tanrı’ya teslim olmak, komşunu kendin gibi sevmek gibi Hıristiyan erdemlerini de içerir. Bu bilgilerle birlikte düşünüldüğünde bu tanım, yasakoyucuya yönetilenlerin Hıristiyan erdemlerine uygun olarak yaşamasına olanak verecek bir hukuk düzeni oluşturma görevi yüklemektedir. Bu bakımdan tümüyle laik bir tanım olduğu söylenemez.(20)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder